Noterat Nytt

Nr 1-2020 (4)

För att bläddra så använder du din skärmmarkör!

Forum Edsvik 2 - 2019

För att bläddra så använder du din skärmmarkör!

 

Onsdagen 15 november 2017 i Konsthallen

 Peter Fonyad berättade om ”Den amerikanska drömmen” om Joseph Pulitzer  

 

FonyadJanRPeter Fonyad och vår ordf Jan R Nilsson förbereder kvällens föredrag

Pulitzer var medlem av US Representanthus, tidningsman som idag är mest känd för Pulitzerpriset.  Pengar som han testamenterade till Columbia University som pris för konstnärliga, litterära och journalistiska prestationer i USA. Han var en amerikansk journalist och publicist. Han arbetade sig upp från ingenstans till att bli tidningskung. Pulitzer föddes 1847 i Ungern och anlände 1864 till USA. Han deltog i inbördeskriget som kavallerist och blev medarbetare i den tyska tidningen Westliche Post i St Louis. 1878 inköpte han ett par tidningar i samma stad och 1883 New York World, som genom hans energi och hänsynslösa metoder blev ett av ”den gula pressens” mest representativa och inflytelserika organ. År 1903 donerade han två miljoner dollar till det New York-baserade Columbia-universitetets School of Journalism. Han avled 1911 i Charleston, South Carolina.

Pulitzerpriset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA inom tryckt journalistik, litteratur, drama och musikkomposition.

Peter Fonyad höll en inspirerande föreläsning om Pulitzer. Något alla minns är säkert hans kommentar om hur tidningar såg ut före och efter Pulitzer. Före: Mängder av text, inga stora rubriker eller bilder. Efter: Stora, lockande rubriker, stora bilder som skulle konkurrera med andra tidningar om högre läsvärde. Som idag alltså.

__________________________

4 oktober 2017  Anita Lalander

Lalalalander

 Det var fullt hus när Anita Lalander gästade Stallbackens Vänner och berättade om mammans bok och liv. Föreläsningen var ett led i samband med att Finland i december firar sin 100-åriga självständighet.

Utan kvinnornas insats under kriget hade Finland inte förblivit självständigt, har det sagts. Den finska Lotta Svärd-rörelsen var i förhållande till landets storlek den största kvinnliga försvarsorganisationen i världen. Dagbok från fronten nedtecknades av Maija Kitunen under hennes tjänstgöring som finsk lotta vid fronten under Vinterkriget och Fortsättningskriget.  Det var om denna dagbok Anita Lalander talade. Ingen hade läst dagboken förrän modern avlidit. Anita läste även ur en skrivning av mostern som skildrade samma tid.

Det var en stund av djupt allvar och en stundtals glatt skrattande föreläsare, som gjorde timman mycket kort och händelserik. Om en tid och ett grannland vars äventyr är så fjärran vårt eget lands.

Innan mötet började informerade ordföranden om situationen för Duvslaget. Vår advokat har lämnat in handlingar till tingsrätten. Samtidigt har kommunen skickat kronofogden på Stallbackens Vänner. Detta tog vår advokat med ro.
Kan någon förstå vad den moderatledda kommunen vill? Man är i konflikt snart sagt med alla kommunens områden. Det kan vara bygglov, avtal, ägandeförhållanden, stolliga parkeringsböter i villaområdena och föreningsverksamhet osv.
Överallt strider kommunen i tingsrätter eller högre instanser för att få bestämma över organisationer eller enskilda medborgare, Är det  den nya moderata politiken som sprids genom det nya arbetarpartiet moderaterna?

Ingen känner igen det gamla moderaterna. Inte underligt att så många flyr moderaterna.

 

_______________________

17 maj 2017   Staffan Tolsén

staffan2

Ett färgstarkt anförande om komplementfärger

 Komplementfärger eller kontrastfärger är en färgs motsats-färg, men vilka är långt ifrån självklart. Kontrastfärger är ett par av två färger som är varandras raka motsats. Placeras dessa färger bredvid varandra framhävs de och ser starkare ut.

    Om detta talade konstnären Staffan Tolsén under en timma för Stallbackens Vänner. Många sa efteråt att han mer än gärna hade fått hålla på ytterligare en timma. Staffan illustrerade sitt anförande med målningar ur konsthistorien. Allt ifrån muralarbeten några tusen år tillbaka till senare tid med verk av Picasso, Cezanne, Grünevald, Skagenmålarna med flera.

Det här blev en lysande avslutning som ordföranden Jan R Nilsson formulerade sig.

publDet var många konstkunniga som sökt sig till Tolséns föreläsning.

__________________

30 april 2017valborg2017

Publikrekord vid Valborgsmässofirandet på Stallbacken

Så många deltagare har vi aldrig sett i Sollentuna vid något evenemang. Vi räknade och räknade men när vi passerat flera tusen personer gav vi upp. Skälen till massuppslutningen var två. Det vackra vädret och protesterna mot att Stallbackens Vänner slängs ut av kommunen trots stora bidrag till kommunkulturen.

Det var många hårda ord från framför allt borgerliga väljare. Professorer, lärare, industriledare med flera som undrade vad som hänt med Sollentuna kommun. Eller som en deltagare sa: ”Jag känner då inte igen den här kommunen. Och jag är ändå sollentunabo sedan generationer.” Hennes anhörigas hemvist var i det lite större huset nedanför Duvslaget.

Jan R Nilsson ordföranden inledde med att kort berätta om att det här kanske var sista gången Stallbackens Vänner anordnade ett Valborgsmässofirande. Denne fick senare en lång och varm applåd för sitt stora engagemang och oegennyttiga arbete med Duvslaget. Anders Pettersson spred information om uppsägningen så det stod härliga till.

Som vanligt spred körledaren med sina sångare värme och glädje genom vårens alla sånger.  Barnen red på sin häst. Varm korv och kaffe försvann i ett brådrask. Elddansare värmde upp innan brasan tändes.

    Se, det var en härlig Valborgsmässofest.

Vid firandet var det åtskilliga lärare som lyfte nuvarande Duvslaget till skyarna. Och ingen såg folket för allt folket.

Forum Edsvik 3 orig - 2016

De här fyndigheterna kunde vi läsa om på Facebook:
”Varit och hälsat våren på Stallbacken i Sollentuna. Aldrig förr sett så många Sollentunabor på en gång. Säkert en rekordkväll. Bra körsång och engagerad elddans runt brasan.

   ”Lennart Högman höll ett mycket uppskattat och applåderat BRANDTAL där han redogjorde för turerna kring Duvslaget och hoppades på en ny vår i Sollentuna. Vädret var härligt och lovade också en ny vår.” Ingvar Åhman-Eklund

Dessutom fanns det ett positivt inlägg på Facebook om den hittillsvarande driften av Duvslaget av en biträdande professor.

Collage Valborg tyngre 2017

_________________

Det var fullt med bilar utanför när Stallbackens Vänner höll årsmöte för sista?  gången i Duvslaget.

20170420_190024

Årsmötet klarades av snabbt. Lennart Högman är ingen trög man utan ser till att mötena avverkas i snabb takt. Dock icke kvickare än att alla som vill får komma till tals. Men det var efter mötet det spännande skedde.

     Vid årsmötet valdes en ny kassör efter Dag Sundberg, May Zackrisson, och Dag trädde in som revisorssuppleant.. Ekonomin är som vanligt god i Stallbackens Vänner. Inte konstigt när tre före detta VD:ar jobbar ideellt: Jan R Nilsson som sköter uthyrningen och skötseln av Duvslaget och är ansvarig för valborgsmässofirandet, Lennart Högman och Anders Pettersson som tillsammans skriver och utformar forum Edsvik, den kulturella skriftserien och texterna till hemsidan mm. Istället får de lägga ut en del kontant ur egen ficka.

    Det är det som blir skillnaden mellan Duvslaget idag och imorgon. När moderatkommunen socialiserar verksamheten på Stallbacken, kommer byråkrater att ev ta hand om uthyrning och skötsel på lördagar och söndagar. Eller som en nittiofyraårig gentleman med kristallklar stämma och tanke uttryckte det efter mötet: ”Jag har lärt mig genom livet att när politiker och byråkrater tar över blir allt sämre, framför allt kvaliteten. Jag som gammal moderat förstår dem inte, är det girigheten att få mer makt som gör att de vill socialisera verksamheter, för det kan näppeligen vara ideologin.”
En annan sa så här: ”Jag har talat med många gamla moderater och de förstår inget av vad partiet vill idag. Skall det vara vettigt att lägga ned ett mycket välskött sällskap och överföra det i kommunal regi. Dumheter.”

Ordföranden och övriga styrelsen såg ut att trivas, när mötet avslutades med vatten, vin eller lättöl och några goda ostar och kex.

_____________________

20 april 2017

MiOd

Så här är en riktig moderatledare

Förre försvarsministern och förre generaldirektören Mikael Odenberg började med att göra en snabb exposé över världsläget. Med eleganta penndrag pekade han på de hot och de kriser som var aktuella. Likaså betonade han de oroshärdar som inte fanns långt från våra gränser. En global överblick som hann med de flesta av dagens inre och yttre strider.

    Sedan gick han över till, på begäran, att berätta om varför han avgick från posten som försvarsminister.  Kort uttryckt hade Odenberg gott med på en sänkning av försvarskostnaderna med ca 300 mkr, då hans statssekreterare meddelade att finansen istället minskat budgeten med 3-4 miljarder kronor. Trots hans kontakt med både Borg och Reinfeldt stod dessa kvar vid de gigantiska nedskärningarna av försvaret. Eftersom Odenberg har civilkurage hoppade han av då han inte kunde se ett vettigt försvarstänkande från regeringens sida. Det kan inte finnas många ministrar som självmant stigit av taburetten. Heder åt denne Mikael Odenberg.

Han berättade vidare om efterträdarens smeknamn – tomhylsan. Det var en försvarsattaché som berättade vad de kallade Tolgfors. Tomhylsa kallas vapenvägrare av militärerna. Odenberg lade in en annan betydelse i ordet mer med betoning på tom och kraftlös (vilket kanske väl stämde in på vapenvägrare Tolgfors. red. anm).  Han berättade att han ville sätta in efterträdaren i de åtgärder som planerades. Samma sak erbjöd Odenbergs statssekreterare den nye statssekreteraren. När de erbjudit sina tjänster tre gånger utan resultat, blev Mikael irriterad över efterträdarnas brist på professionalitet.

Vid en intervju med Sveriges radio nämnde Odenberg vad efterträdaren kallades bland militärerna. Visst var det elakt men han behandlade mig så oprofessionellt så jag ångrar inte mitt yttrande, sa Odenberg.

Odenbergs avslutningsord kan sammanfattningsvis lyda: Jag har inte jobbat partipolitiskt på tio år. När jag ser politiken på lite håll upplever jag hur naivt det stundom verkar. Eller uttryckt: När avståndet ökar till politiken ser man det med lite andra ögon.

Inledningsvis fick alla åhörare veta de senaste detaljerna om kommuntrojkans (Henrik Thunes (m), Ann-Lena Johansson (l) och Magnus Ramstrand (kd)) försök att stjäla Duvslaget från föreningen.

15 mars 2017

sjukt

En av författarna till boken ”Sjukt hus”, Fredrik Mellgren, beskrev ingående, vid sitt gästframträdande i Sollentuna, turerna kring ett sjukhus som skulle bli i världsklass men förvandlades till världens dyraste sjukhusbygge någonsin. Han berättade om hur Karolinskas nya sjukhus sprängde alla penningprognoser.

Sjukhuset är redan vid bygget cirka tio gånger dyrare än motsvarande internationella toppsjukhus. Men ännu värre är att det nya sjukhuset inte alls svarar mot behoven som stockholmarna har. Det nya sjukhuset har färre vårdplatser än det gamla vilket kommer öka köerna och förvärra personalbristen.

Författarna har redan belönats med Guldspaden för sin granskning av Nya Karolinska i SvD.
”När vi nu, fem år senare, frågar finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (m) vad det kostar att bygga Nya Karolinska blir svaret fortfarande 14,5 miljarder kronor. Vi håller budget.”
Byggnotan spräcktes med 10 miljarder kronor men ansvariga ägnade sig åt sk knapring, dvs gav sken av att hålla den beslutade utgiftsramen men flyttade delar ut ur avtalet under förhandlingarna och beställde separat.

Bara ett anbud från Skanska/Innisfree. Långt över den beslutade ramen och tidtabellen hölls inte, mer än tvåårs försening! Bara förseningarna kostade mer än 1 miljard kronor per år.

Nya Karolinska Sjukhuset kostar mer än 10 ggr än tyska toppsjukhus.

Nya KS är världens dyraste sjukhus men hur blir det för patienterna?

Bra vård för de allra svårast akut sjuka och de med ovanliga sjukdomar, men vanliga patienter riskerar sämre vård. Det blir längre köer för äldre, kroniker och multisjuka.

Att moderaterna är splittrade, inte bara idag, utan var det i synnerhet om Nya KS, framgår tydligt när det moderatledda landstinget struntade i alla de varningsklockor som lät.

sjuks

 

Fredrik Mellgren berättade att det sjukhus som var förebild för Nya KS, också det byggt av Skanska/Innesfreee, nu är i svår kris och har tagits under tvångsförvaltning. Vården har dömts ut som undermålig.

Det går att berätta mer om vad Fredrik Mellgren återgav om det bygge som Rosdahl i lokaltidningarna var så stolt över, men som i verkligheten är en katastrof både ekonomiskt och vårdmässigt för oss boende i Stockholms landsting.

 

 22 februari kom Per Ståbi, Anders Zorns systerson och visade bildspel och berättade om sin egen konst.

ståbi2

Bildspelet består av ”Anders bror min” som är baserat på Zorns syster Mejt Ståbis dagböcker.

___________________________

 Stallbackens Vänner delade ut kulturpriser för 25 000 kr på slottet

LeHöprisFrån vänster Henrik Thunes kommunstyrelsens ordförande, pristagarna Linda Skugge, Roy Andersson, Miriam Röstlinger Goldkuhl och Sandra Fransson samt Lennart Högman. Bakom syns skrattande Stallbackens Vänners ordf. Jan R Nilsson.

 Årets Lennart Högmanpristagare är två mycket kända kulturutövare. ”Linda Skugge, krönikören och författaren, har den kanske vassaste pennan i Sverige,” som Roy Andersson uttryckte det. Roy är den som fick det andra nationella priset. Filmregissören Roy Andersson, som av flera amerikanska kulturkritiker bedöms som världens kanske, nu levande, bäste filmregissör.

     Det var fler priser som delades ut av ordf. Jan R Nilsson. Två stycken konstpriser som tillföll Miriam Röstlinger Goldkuhl och Sandra Fransson och ett musikpris till Jenny Augustinsson. Den sistnämnda kunde tyvärr inte närvara utan rektorn för Musikhögskolan Mats Widlund tog emot hennes pris.

Motiveringarna finns i senaste numret av forum Edsvik, där också pristagarna presenteras.

Kvällen avslutades med lite vin och vatten samt snittar. I synnerhet de sistnämnda uppskattades hörbart.

___________________

Den 25 januari kom Håkan Svärdman

svärdman

Analytikern Håkan Svärdman kom för att berätta om Vägen till ett pensionssystem av världsklass. Och det gjorde han. Statistik och tydlig information präglade hans mycket intensiva anförande.

Han informerade om att pensionsnivåerna sjunker stadigt och Melbourne Mercer Global Pension Index ger det svenska systemet betyget B medan Danmark får ett A.

De svenska pensionerna befinner sig i nästan fritt fall, eftersom vi blir allt äldre. Därför krävs nu ett batteri med förändringar av pensionssystemet. Och visst fick vi en vision om hur Sverige kan bli med i pensionssystemets A-liga.

Våra stackars barn – Våra = vi gamlingar från 30- och 40-talet – kommer att få jobba ett par år längre och inte kommer de att få ut mer. Tvärtom mindre andel av sin lön.

Det ser mörkt ut på avbytarbänken Sverige. Men Svärdman kommer att lösa det. Inte ihop med politiker, framhöll han. Det går aldrig att komma med bra förslag till politiker. De lider av prestige, förutfattade meningar, okunskap och prestationsångest. Därigenom förstörs de bästa förslagen.

    Se det var ett mitt i allt mörkret – härligt och faktiskt underhållande möte.

 

_________________________________

Stallbackens Vänners stipendier o priser

Forum E_1_3 - 2016
Forum E_10_3 - 2016

 

 

Onsdag 30 november i Församlingshuset

kviman
Kommendörkaptenen Sven Olof Kviman berättade om:

Främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård
_______________________

Duvslaget 26 oktober 2016

dscn0568Joacim von Braun förstärkte rysskräcken

Idag talar alla om Rysslands aggression. Statsministern, försvarspolitikerna och medierna. Joacim von Braun skrädde inte orden om vilka faror som lurade runt hörnet. Han visade kurvor hur man sakta men säkert ånyo bygger

upp Rysslands försvarsmakt. Intressant var att han mycket noga påpekade att upprustningen inte skedde i och med Putins tillträde utan hade startat tidigare.

Försvarsexperten Joacim von Braun hade en mängd bilder. Han visade Rysslands vapenarsenal, han visade dess undervattenfarkoster och påtalade att ryssarna på grund av sin höga alkoholförtäring hade betydligt lägre livslängd än vi i västeuropa. Bortsett från St. Petersburgs och Moskvas invånare led många ryssar av lepra. Spetälska med ett annat ord. Folk tappade öron, näsor och fingrar. Inget vidare land att bo i.

På en fråga från publiken var han mycket tydlig.

  • Vad tycker du om att Reinfeldt mer eller mindre lade ner hela försvaret och att försvarsministern Odenberg då avgick i protest.

Då röt von Braun till:

”Reinfeldt är landets störste förrädare. Och förresten gäller det både Reinfeldt och Borg.”

job1

__________________________

 

leho
Lennart Högman berättar historier om Wilhelm von Essen

En afton med kulturella sollentunagestalter

Boken Sollentunakonstnärer presenterades och såldes. Boken ”En friherres sociala slalomresa i den ädla världen” handlade om Stallbackens Vänners grundare Wilhelm von Essen. Även den presenterades och såldes. Herrar Lennart Högman, författare och Anders Pettersson, illustratör och formgivare berättade om bakgrunden till böckerna.

Publiken fick tips om var i Stockholmsområdet de kunde finna skulpturer av sollentunakonstnärer. De fick även lyssna till nedslag bland konstnärer och målare. Både dagsaktuella och tidigare i Sollentuna professionellt verkande kulturpersoner. Publiken var imponerad av den mängd av goda konstnärer som levt i Sollentuna.

Andra halvleken ägnades åt Wille von Essen. Det blev ett varierat porträtt. I ord. Men publiken kände att de båda föreläsarna var fascinerade av och gillade Wilhelm utan att det blev de löjliga hyllningsorden.

Böckerna finns att köpa hos ordföranden Jan R Nilsson. 100 kronor per bok.

stuna
anpe frih  Anders Pettersson i berättartagen

__________________________________

fullt

Fullsatt vid premiären

Journalisten och författaren Jan Mosander såg till att det blev fullt hus när höstsäsongen för Stallbackens Vänners föreläsningsserie startade. Han gjorde diverse nedslag i sin journalistiska karriär från bl a Tjeckoslovakien, Italien och Berlin.

   Det blev en föreställning med historiska fakta, personliga tillkortakommanden, lyckade journalistiska bedrifter och en hel del självironi. Hans finlandssvenska och torra humor tilltalade publiken och det blev rungande applåder.

Inledningsvis berättade ordf Jan R Nilsson om kommunens mål att tillskansa sig Duvslaget. En byggnad som Stallbackens Vänner betalat med sina medel till över 85 %. Han antog att ordf Ramstrand (kd) hade ännu ett mål. Att gå från 278 plats bland Sveriges kommuner till den sista och 290 platsen. Nilsson jämförde med Nacka kommun. Skulle Sollentuna satsa lika mycket som Nacka fordras ytterligare 30 mkr till kulturen per år.

mosander1 mosander2
Jan Mosander i berättartagen

 

 

Forum-Edsvik-2-lätt-2016-

Placera datormarkören på texten så kan du bläddra bland sidorna i forumEdsvik

En lokaltidning skrev en artikel baserad på internetuppgifter från anonyma  -Därför utfäster vi ett jättebelopp för den som vill visa att det skulle vara baserat på sanning:

Stallbackens Vänner erbjuder 10.000:- till den som kan uppvisa ett oförfalskat mejl från en representant för Stallbackens Vänner där det står att du mister hela depositionen pga av att du lagt osthyveln fel, som enda anmärkning!

(Eftersom ALL korrespondens när det gäller hyresverksamheten sker via epost med våra hyresgäster så vet vi vad vi skrivit och alla hyresgästmejl och alla kontrakt finns bevarade!)

Vi ger detta erbjudande för att på allvar ifrågasätta artikeln i en lokal tidning.

Artikel byggd på skrönor.

I en lokal tidning kunde man i sommar läsa otroliga historier om att bagateller leder till att man inte får tillbaka depositionen när man hyrt Duvslaget. Trots att verkligheten inte ser ut så. Bl a kan vi läsa:

”Han gnuggade golvet med sina egna kökshanddukar för att verkligen få det rent. Men på grund av felstaplade stolar ska han inte få sin deposition (1000:- ) tillbaka.”

Det meddelandet från oss hade han aldrig fått! Ingen annan heller för den delen. Han påstår själv inte heller att han fått det. Men i en lokal tidning blir det en sanning.
Sanningen är att 20 dagar efter vederbörande skickade sitt kontonummer så hade han depositionen på sitt konto, visserligen med  300:- i avdrag för att ha blandat porslin, glas mm, inomhusmattor kvarlämnade smutsiga utomhus, matrester kvar på kyl & frys!

Sollentunabon Mariana som alls inte hyrde för att frk Cepeda skulle ha födelsedagsfest utan två månader senare, som fick använda Duvslaget gratis i 18 timmar! i samband med sitt hyrestillfälle väntar vi fortfarande på hon ska skicka kontonummer för återbetalning. Hon lämnade visserligen inomhusmattorna utomhus så de var dyblöta och lerbemängda nästa dag samt att 3 bord var skadade efter att bordsskivorna ställts mot golvet, men inte ens efter alla dessa fel så får man ett meddelande om att hela depositionen konfiskeras.

Det osannolika påståendet i artikeln att depositionen konfiskerats för att stolarna skulle ha placerats i fel väderstreck eller att en glömd isättning av soppåse är det aldrig någon som under de 25 åren av uthyrning fått depositionen indragen för enbart detta.

Det är ganska otroligt att ta en bagatell som saknad soppåse eller osthyvelplacering som anledning till avdraget på depositionen och ”glömma bort” det smutsiga golvet man lämnade efter sig!

Frk Cepeda själv då och hennes vän Carla som höll i festen? Hennes deposition kunde till slut betalas tillbaka 12 dagar efter vi fått ett korrekt kontonummer, ( vi fick fel kontonummer två gånger först) och så här skriver hon bl a till oss i mejl:

”.. att Carla inte skickade kontonummer till dig är hennes fel.”

  -Ja, utan kontonummer kan ingen betala något över internet.

Internetkällor, bl a från sådana, som aldrig hyrt Duvslaget, men ändå saknar depositionen, är sanningsvittnen i artikeln!

Jan R
____________________________

Ny skrift från Stallbackens Vänner

Sollentunakonstnärer

Du som redan är medlem 30/4 får skriften gratis men den finns också att köpa i Konsthallen för 100:-

Forum-Edsvik-1-2016-

Placera din markör  på dokumentet så kan du bläddra i det

________________

Allvar och skämt när Lennart Högmanpriserna delades ut i Sollentunas kommunhus, 26 januari 2016

Magnus Ramstrand, Kulturnämndens ordf. inledde kvällen med ett kort och kärnfullt tal och hälsade alla välkomna till Sollentuna kommun.

publik1
Högmanpristagaren fd försvarsministern Mikael Odenberg, kommunfullmäktiges ordf i Sollentuna Björn Karlsson, verksamhetsutvecklaren på Hyresgästföreningen Johan Flyckt, Edsviks Konstvänners ordf Lars-Eric Holm och fd vice Vdn och Aktuelltreportern Bert Milfors.

Lennart Högmanpriset som årligen delas ut till en riks- och en lokal kandidat tillföll i år generaldirektören Mikael Odenberg och sollentunaförfattaren Dag Öhrlund.

Priserna, 5000 kronor per pristagare, delas ut till personer som arbetat i Lennart Högmans anda helst inom kulturfrämjande verksamhet och folkbildning, med tonvikt på integritet, civilkurage och rak dialog.

anpe
Anders Pettersson gav en bakgrund till prisets tillkomst. Det var förre utrikesministern i Sovjetunionen, Boris Pankin, som tyckte att Lennart Högman var värd ett stipendium och att detta skulle uppkallas efter honom. Idén blev verklighet när Johan Flyckt, Din lokaltidnings alerte reporter, tillsammans med ABF fångade det hela i flykten. Så småningom bidrog Sollentuna kommun med en donation, ett initiativ från förra kommunalrådets, Douglas Lithborn, sida.

Alice mfl
Från vänster Alice Lithborn, förra kommunalrådets mamma, Jan R Nilsson ordf. i Stallbackens Vänner och sponsor, Gunnar Sahlin, fd riksbibliotekarie, Anders Sahlén, fd Högmanpristagare och chef för finansinspektionen samt Liv Högman, dotterdottern.

   Juryn som delade ut priserna består av Anders Pettersson, juryordf,  hedersordf i Swedbank Göran Collert, Sofia Högman Vd, Jan R Nilsson sponsor och ordf i Stallbackens Vänner och kommunens eget kommunalråd Magnus Ramstrand.

 

pristag

Lennart Högman inklämd och omgiven av sina välbyggda bodyguards för kvällen, Mikael Odenberg och Dag Öhrlund.

Siv G

Dag Öhrlund överraskade med att lämna över sina prispengar till Sollentunas kvinnojour. En mycket glad mottagare var Sollentuna Kvinnojours styrelseordförande, Siv Gustavsson, som tidigare varit politiker i Sollentuna.

Lennart Högman fick själv säga några ord och han tog bland annat upp 250-årsjubileet av Tryckfrihetsförordningen. Det fria ordet som alla författare, alla skribenter borde vakta. Idag när åsiktskorridoren blir allt trängre hotas yttrandefriheten. Han tog flera dagsaktuella exempel för att illustrera vad han avsåg.

AnPeDag
Juryordf Anders Pettersson läser upp Jurymotiveringen för Dag Öhrlund

Motiveringen för Dag Öhrlund lät så här: ”Han äger den ytterst sällsynta gåvan civilkurage, när han tar sig an kontroversiella ämnen. Samtidigt bidrar han till folkbildning och främjande av kultur, genom sitt författarskap och sin blogg och sticker därför utanför den idag smala och stundom trånga åsiktskorridoren.”
Dag Öhrlund uttryckte att han kände en stolthet över att få dela priset med Mikael Odenberg. En person som tog sitt politiska uppdrag på allvar och när han fann att hans förslag inte fick gehör avgick han.

    Priserna delades ut och pengarna fördelades av den ena sponsorns ordf Jan R Nilsson. Stallbackens Vänner har nu priser för alla konstarter: Ett litteraturpris (Lennart Högmanpriset), två konstnärsstipendier och ett musikstipendium.

Douglas Lithborn var ju en av grundarna till priset och en av juryledamöterna. Han gick tragiskt bort i somras, men han hann vara med och besluta att Mikael Odenberg skulle få priset. Hans mamma, Alice Lithborn, var närvarande. Både Anders Pettersson och Lennart Högman höll tacktal till mamman om Douglas och överlämnade en blomsterbukett.

AnPEMikael
Anders Pettersson förbereder sig för att läsa upp juryns motivering för Mikael Odenberg.

Juryns motivering varför Mikael Odenberg fick priset löd: ”Han har uppvisat stor principfasthet och stort civilkurage. Detta dokumenterades bland annat då han som försvarsminister lämnade sin post då finansdepartementet gjorde nedskärningar i försvarsbudgeten, som Odenberg ansåg felaktiga. I efterhand har detta också visat sig vara fallet.

”Spännande människor har hittills fått priset: Lennart Högman den förste pristagaren 2011, därefter Göran Collert 2012, Leif GW Persson 2013, Johan Flyckt 2013, Inga-Britt Ahlenius 2014, Anders Sahlén 2015 och Birgitta Holm 2015.

Som vanligt var det en liten illuster grupp som samlades kring bordet, med kommunstyrelsens ordf Henrik Thunes, fullmäktigeordf. Björn Karlsson och Magnus Ramstrand i täten.

Företagsledare, politiker, journalister och författare samsades väl under kvällen.

 

Fotografer: Maria Hinas, Liv Högman, Jan R Nilsson, Anders Pettersson

________________________________

 

hultman

Anders Hultmans blomsteruppställningar sväller över alla gränser med koloritens omättliga aptit på färgkaskader. Intensiva toner som bländar ögat. Man kan nästan känna doften och höra det knäppa i knoppar som brister ut. En enorm hyllning till natur och blomsterprakt. Färgsammansättningen och kraften i måleriet gör intryck av rå och primitiv styrka. Bilden växer fram i relief och vältrar sig över åskådaren. Den både överväldigar och skrämmer.

___________________

Bertil Vallien – Core – Edsvik Konsthall

Edsvik Konsthall presenterar utställningen “Core” med glaskonstnären Bertil Vallien den 3 oktober – 8 november. Vallien ifrågasätter de kvaliteter som glaskonsten så självklart förknippas med; transparens, reflektion, skönhet och utsmyckning. Konstnären vill visa att glaset kan vara så mycket mer. Där finns både allvar, smärta och melankoli.

Utställningen “Core” är retrospektiv samtidigt som den blickar framåt och kan ses som ett tvärsnitt genom Valliens konstnärskap. Många av verken har aldrig tidigare visats. Under “Core” får besökarna ta del av sandgjutna och slipade glasskulpturer men även kolteckningar, litografier samt monografier. Kombinationen av glas och teckningar är något helt nytt. Att sitta ensam med ett vitt papper långt ifrån hettan och hyttans larm är en upptäckt som Bertil gjort på äldre dagar. Ordet ”Core” syftar tillbaka till symboler som haft stor betydelse i konstnärens skapande. Kärnan förekommer i nästan allt Vallien skapar.

Dokumentärfilmen: ”Glasmästaren – Bertil Vallien” visas på Edsvik Konsthall den 22 oktober, läs mer om detta här 

 

 

 

 

identitet

15 april – 26 april

GRATIS INTRÄDE

 id2

Elever på Gärdeskolan i arbete med att skapa mode. Inspiration och hjälp att skapa kläder av återvinningsmaterial har de fått av modetecknaren och konstnären Tippan Nordén. Elever på Rudbeck skapar konst som speglar identitet.

Ung Vårsalong 2015

Jag syns, alltså finns jag. Men vem är jag och hur vet jag det?

Du är härmed varmt välkommen till Edsvik Konsthall och årets Ung Vårsalong!
Temat i år är identitet och du kommer få ta del utav otroliga kreationer skapade av unga elever från alla gymnasieskolor och högstadier i hela Sollentuna. Njut av den sköna miljön vid Edsviken precis vid vattnet. Från den 15 april till den 26 april står Edsvik Konsthall öppen med utställning av konst, fotografier, film och kläder av återvinningsmaterial skapade till temat identitet.

15 april Vernissage 13:00
21 april Kläder som konst, Catwalk 13:00 samt 14:30
22 april Föreläsning med författaren och utbildaren Mattias Ribbing Sista anmälningsdag för föreläsning är 17 april. 

Genom konsten kan vi skapa kultur och trender, vi kan skapa vad vi vill.

 

id3        id4

_________________________
ÅRSMÖTET 2015

årsmöte 2015Franz Brejcha, Olov Hjortsberger, Monica Sundberg och Britta Kennedy lät sig väl smaka av det digra matbordet.

Omval över hela linjen vid årsmötet 9 april 2015

God stämning och god mat kännetecknade årsmötet för 2014 års verksamhet. Och omval på alla poster.

När ordförande föredrog verksamhetsberättelsen stack två åtgärder ut. Det nästan jublades när Jan R Nilsson frågade vad de tyckte om årets föreläsare. Likaså hördes glädjerop när ordföranden frågade vad de tyckte om tidningen Forum Edsvik.

Efter genomgångna handlingar och val bjöds de närvarande på ett rikligt urval av dessertostar, tror att det var 12 olika sorter, skinka och korv, nötter och öl, vin, påskmust och ett antal andra drycker.

Och alla syntes nöjda och belåtna efter evenemanget, när de två timmar senare vandrade hem i vårkvällen.

Leonard Hägg

_________________________

Kloka och rakryggade mottagare av årets Pankin- och Högmanpriser i Sollentuna kommunalhus

BoPa-pris2015Från vänster Boris Pankin-pristagaren författaren och professorn Bengt Jangfeldt, Lennart Högman, Boris Pankin, Pankins förläggare Katja Efron och sittande Lennart Högman-pristagaren litteraturprofessorn Birgitta Holm.

Det var en illuster och internationell skara som samlats kring utdelandet av Boris Pankin-priset och Lennart Högman-priset på 13:e våningen i Sollentuna kommunalhus. Där fanns invigningstalaren kommunalrådet Magnus Ramstrand, historikern Bengt Jangfeldt med fru Jelena, förre sovjetiske utrikesministern Boris Pankin med sin förläggare Katja Efron, verkställande direktören Sofia Högman med dotter Liv Dias Högman, filmregissören och författaren Marianne Ahrne, översättaren Anders Bodegård, förre riksbibliotekarien och numera författaren Gunnar Sahlin, KF-direktören och legendariske golfspelaren Göran Claesson och nye ordförande i Skönlitterära författarsällskapet författaren radiomannen Ulf Broberg för att nämna några.

Boris Pankin formulerade i sitt tal till Pankinpristagaren Bengt Jangfeldt att han var rätte mannen, som i rätt tid, fick priset. Han är en person som älskar den ryska litteraturen, annars skulle han inte ha spenderat så mycket energi och tid på till exempel. korrespondensen mellan Vladimir Majakovskij och Lilya Brick, den store poetens älskade.

    Bengt Jangfeldt uttryckte sin glädje över att han fick motta sin gamle väns pris och berättade senare om att han nu höll på med en bok om sin ryska frus far, nu 101 år och vad denne varit med om!

    Juryn uttryckte sin glädje över att, i en tid då den så kallade ”rysskräcken” fått nytt fäste i Sverige, kunna tilldela Jangfeldt årets pris för bland annat hans böcker om de ryska författarna poeten Vladimir Majakovskij och nobelpristagaren Joseph Brodsky. Vi får aldrig glömma, som juryn uttryckte det, att det ryska folket och dess kulturutövare inte är det samma som Rysslands maktelit.

    Lennart Högman började med att tacka sponsorerna Veidekke Industri AB, Stallbackens Vänner och Skönlitterära författarsällskapet och tackade tidningen Vi i Sollentuna för hjälpen att hitta kandidater med civilkurage och ett rakt språk. En bristvara i vårt land, som han uttryckte det. Sen hyllade han inte bara Birgitta Holm för hennes civilkurage utan även hennes forskning och hennes liv som pardansare.

LeHöpris2015
Stallbackens Vänners ordförande Jan R Nilsson lämnar över diplomet till Birgitta Holm och rektorn och juryordföranden Anders Pettersson står beredd med blommor.

Birgitta Holm höll på att skrämma livet ur publiken när hennes distinkta röst meddelade att Högman var en aktivist. Sa hon terrorist, viskade någon intill. Efter en konstpaus la hon till, en kulturell aktivist, men han är unik med att dessutom vara en litterär kulturell aktivist. Han som förmodligen genomförde det ”sista” skönlitterära bokexperimentet i vårt land.

LeHöpris2Den tidigare chefen för finansinspektionen Anders Sahlén mottar diplomet för Lennart Högman-priset av förre Swedbankchefen Göran Collert.

    Den legendariske bankmannen Göran Collert prisade förre chefen för finansinspektionen Anders Sahlén för att hans integritet aldrig kunde ifrågasättas under de svåra bankåren i början på nittiotalet. Anders Sahlén replikerade att det inte var så lätt att befinna sig mitt emellan politiker, finansmän och aktieägare under den här perioden där alla drog åt olika håll.

    Sen minglades det, dracks vin och åts snittar. Se det var en minnesrik fest, som sällan äger rum i Sollentuna.

 

2014- 12-10

Nu är sista numret 2014 av forumEdsvik ute i brevlådan hos våra medlemmar! Läs vårprogrammen för Stallbackens Vänner och Konsthallen!

Glöm inte att betala medlemsavgiften på 150:- för 2015  i december, postgirokonto 460 4096-0!

 

______________________________

25 oktober – 23 november i konsthallen Väst

TIMO SOLIN Timo Solin växte upp i en textilarbetarfamilj i Tammerfors. Under 1960- talet börjar han närma sig konsten först som målande konstnär och därefter även som lyriker. Han flyttade från Tammerfors till Sverige 1975 och bedrev under tid konststudier. Läs om kommande utställning här

_____________________________________________________

Stilfullt Valborgsfirande vid Edsvik

Publicerad: fredag, 02 maj 2014

DSC 9517   Lennart Högman vårtalade vid Edsvik och anknöt till individens egen relation till våren.Tack vare Stallbackens Vänner och dess ordförande Jan R Nilsson håller Sollentuna på att bygga upp en tradition med ett Valborgsfirande värt namnet.

Årets folkfest vid Edsvik och Stallbacken var en riktig folkfest som innehöll ponnyridning för barnen, vårtal av Lennart Högman, sång från Sollentunakören och en imponerande elddans från Sollentuna Folkdansgille. Dessutom fick Stefania Sir, Lotta Sjöberg och Ronny Andersson konststipendier tilldelade från Stallbackens Vänner.

DSC 9524
Jan R Nilsson och Stallbackens Vänner välkomnar publiken till Valborgsfirandet.
Personligen har min relation till Valborg tyvärr svalnat lite genom åren men jag måste tillstå att detta kändes lite som en vändning. Förra året var jag nämligen i Klippan i Skåne under denna högtid och blev lite avundsjuk när jag hörde kören på sin breda skånska sjunga in våren. Det var inte utan att jag undrade varför detta gick i Klippan med 16 000 invånare och inte i Sollentuna med närmre 70 000. Nu vet jag bättre. Tack vare Stallbackens Vänner och Jan R Nilsson har vi en folkfest på Valborg att vara stolta över.

Det var inte under tusen personer som cirkulerade runt på Edsviksområdet och stämningen var andaktsfull när kommunens kulturpersonlighet Lennart Högman höll sitt vårtal. Ett vårtal som knöt an till vårens olika definitioner i kalendern och metrologiskt, för att sedan landa i individens egen relation till den annalkande sommaren. Högmans tal bäddades in i Sollentunakörens sång på ett sätt som skapade stämning.

DSC 9560    Sollentuna Folkdansgille dansade fram elden.När det sedan var dags att tända elden och alla barnen som cirkulerat kring ponnyridningen började att otåligt närma sig elden fick vi en show jag aldrig sett. Istället för ett vanligt tändande av vårelden intog Sollentuna Dansgille scenen med en elddans i folkdräkter. Det gav en känsla av vår svenska tradition och kändes samtidigt modernt och mina tankar for i väg och konstaterade att det finns en närhet mellan svensk och persisk kärlek till elden.

Att Valborgsfirandet vid Edsvik är något vi ska ta vara på i Sollentuna är min bestämda uppfattning. Så därför hoppas jag att det nästa år är ännu fler Sollentunabor som tar sig till Stallbacken och Edsviks kulturområde.

Johan Flyckt  Johan Flyckt

 

 

Prisutdelningen Högman- och Pankinpriset        Publicerad: fredag, 31 januari 2014

Pankinpris2014

Måndagen den 27e januari delades både Högmanpriset och Pankinpriset ut i Sollentuna kommunalhus plenisal på 13e våningen. På plats fanns bl a kommunalrådet Douglas Lithborn (m) och Magnus Ramstrand (kd). Inga-Britt Ahlenius fick Högmanpriset (10 000 kr) och Läkare utan gränser fick Pankinpriset (10 000 kr). På plats fanns ett 20-tal inbjudna gäster. Lite smolk i bägaren var dock att Inga-Britt Ahlenius som fick Högmanpriset hastigt fick förhinder. Däremot var Läkare utan gränsers representant Anna Sjöblom där och tog emot Pankinpriset. Hon var märkbart rörd över Boris Pankins eget tal och hon konstaterade att de jobbade med så mycket konkret lidande att de ibland själva glömmer att de är viktiga brobyggare för humanismen. Något som Pankin i sitt tal ständigt återkom till.

Högmanpriset och Pankinpriset är två spännande priser som verkligen sätter Sollentuna på kartan. Priser uppkallade efter två personer som i allra högsta grad fortfarande lever och själva har åsikter om utvecklingen i världen. Lennart Högman som författare och grundare av Skönlitterära författarsällskapet och med ett finger med i allt viktigt i kommunens kulturliv, medan Boris Pankin var Sovjets siste utrikesminister. Det räcker väl som förklaring.

Bland sponsorerna fanns som vanligt ABF och Sollentuna kommun med, men roligast var att Stallbackens Vänner nu även fanns med och sponsrade Högmanpriset.

Forum Edsvikmedarbetare blir ny VD/Ombudsman för ABF Nordöstra Storstockholm

Anders

ABFs nuvarande verksamhetschef har utsetts till ny VD och ombudsman. Stallbackens Vänner kan glädja sig åt att Anders Pettersson i ett par nummer av vår tidning tagit åtskilliga av de foton som profilerat nya Forum Edsvik.

Anders är född i Stockholm 1953. I Sollentuna är han naturligtvis känd för sitt gedigna arbete på ABF, men han är aktuell som både skönlitterär- och fackboksförfattare i den snart utkomna Författarnas Sollentuna och Rör om i grytan. Han är dessutom mötessekreterare i Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.

Hans egentliga bakgrund är som journalist i en mängd år. Han är vidare utbildad psykolog. Detta kan komma honom väl till pass som arbetsledare för personal och förtroendevalda.

Kommentera