Christina Jutterström sa till Allan att skriva en bok – – och så blev det.

Allan Larsson har haft en karriär som journalist, statssekreterare för arbetsmarknadsfrågor, generaldirektör för den svenska Arbetsmarknadsstyrelsen, finansminister, riksdagsledamot, generaldirektör för EU-kommissionen, ordförande i Svensk Television och Lunds universitet.

    Allan Larsson föddes 1938 i Bredaryd i Småland. Efter universitetsstudier i Lund blev han journalist, nyhetsreporter för Arbetet, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svensk Television och redaktör och chefredaktör för veckotidningen Vi.

    Det här låter betungande, men i Duvslagets lokaler stod en man och höll ett lågmält men kunnigt, engagerande, gediget och spännande anförande om sin bok Bryta ny mark, som handlar om åren 1983-93 i hans karriär.

 

Allan Larsson i berättartagen 

Varför blev det en bok?

Ja, Allan Larsson hade en hemsida där han hoppades att folk han kände och kanske andra intresserade skulle gå in och läsa om hans upplevelser under sina offentligår. Det var inte många som besökte hans hemsida. Christina Jutterström förklarade det med att de som sitter och läser på nätet är yngre och de vet inte vem Allan Larsson är och de som vill läsa hans memo sitter inte och gör det på nätet. Skriv en bok, sa Juttan. Och så blev det.

Bankkrisen

Mest uppehöll sig Allan Larsson kring bankkrisen 1992, dess orsaker och vad som skedde bakom lyckta dörrar. Avregleringen var kanske en av bovarna i sammanhanget då ingen kunde gå in och sätta stopp för bankernas vansinnesutlåning. Ingen glömmer heller den 500-procentiga räntan! Allan var mycket försiktig med att inte spela ut det ena partiet mot det andra utan höll en strikt gräns mot partityckanden och redogjorde på sitt mycket sympatiska sätt för alla skeenden under perioden.

 

Allan Larsson till höger signerar sin bok och ordf Jan R Nilsson till vänster visar boken Bryta ny mark

Böckerna tog slut

Det blev applåder och sedvanlig avtackning och Allan Larsson sålde böcker och signerade dem. Till sist stod Allan där tomhänt. Alla böckerna var sålda och de som fått ett ex gick därifrån med ett förnöjsamt leende på läpparna.

    Ännu ett fantastiskt anförande på Duvslaget. Heder åt Stallbackens Vänners styrelses initiativ till goda, intressanta och lärorika föredrag.